top of page
Search
  • Writer's pictureJudit

Hosszúszárnyú bálnák: a nőstények a szüléshez hím társaságot kapnak, de ez nem mindig jön jól

Updated: Nov 24, 2022


Nőstény hosszúszárnyú bálna újszülött borjával

Mintha nem lenne elég, hogy egy 1,5 tonnás bébit kell kipréselni a méhéből, a hormonok hatása alatt álló hímekkel való megküzdés egy újabb stresszforrás a vajúdó hosszúszárnyú bálnának. Egy idén szeptemberben megjelent új tanulmány hat, korábban még nem publikált hosszúszárnyú bálna szülés körülményeit írja le. A tanulmányból többek között az is kiderül, hogy az esetek többségében a nőstény hosszúszárnyú bálna körül más „kísérők” is feltűntek. Felnőtt hím bálnák, akik mindig a közelében maradtak. A kíséret a vajúdás során nagy segítséget jelent a fogascet fajoknál, például a gyilkos bálnák, az ámbráscetek vagy a belugák esetében. Általában azért kísérik a vajúdó nőstényt, hogy érzelmileg segítsék az anyát a szülésben és az újszülött gondozásában. A hosszúszárnyú bálnák esetében azonban más a helyzet. Esetükben a kísérők általában hímek, akik bármi áron párosodni próbálnak velük.


Kiélezett verseny a hímek között


Oké, oké. Fiatal hosszúszárnyú bálna hímnek lenni nehéz. És nehéz versenyezni a többi hímmel. Számos okból kifolyólag a hímek száma a párzási területeken nagyobb, mint a nőstények száma, így a hímek versenye nagyon kiélezetté válik. Ennek eredményeként a hímek megtalálták a módját, hogy potenciális társat szerezzenek. Szó szerint ragaszkodnak egy nőstényhez, abban a reményben, hogy génjeiket továbbadják a következő generációnak. Néha több hím kísér egy nőstényt, és a kemény versengés agresszív viselkedéshez vezethet a hímek között.


Bár a hímek általában borjú nélküli nőstényt választanak, nem haboznak elkísérni egy anya-borjúpárt, abban a reményben, hogy az anyával párosodhatnak. A tudósok arról számoltak be, hogy a nőstény púpos bálnák az ellés után nem sokkal ovulálhatnak, így biológiailag „elérhetővé válnak”, még akkor is, ha szoptatják újszülötteiket. Nem ritka, hogy a fiatal borjak agresszív viselkedést kénytelenek elszenvedni a hímektől, akik megpróbálnak hozzáférni anyjukhoz.


Miért zaklatja a hím a nőstényt a szülés alatt és után?


Tulajdonképpen miért zaklatják a hímek a nőstényt a szülés kellős közepén?! A tudósok úgy vélik, hogy a hímek zaklató viselkedése mögött a vajúdó nőstény hormonjainak felszabadulása állhat. Megfigyelték, hogy a hímek szaglószervüket közel helyezik a nőstény nemi szervéhez, ami egy módja lehet a nőstény hormonok „kiszagolásának”. A kutatók úgy gondolják, hogy a szülés előtti és alatti hormonális ingadozás magyarázhatja a hímek viselkedését.


A kutatásban szereplő hímek közül néhány hím vajúdás közben, sőt néha még a borjú születése után is zaklatta az anyát. Ez az agresszív viselkedés arra késztette az anyákat, hogy néhány percre „elhagyják” bébijüket. A borjaknak életük első perceiben anyjuk segítségére van szükségük, főleg azért, hogy a felszínen maradjanak. A nőstények általában a hátukon tartják őket, hogy lélegezni tudjanak. Időnként a hím kísérők annyira kitartóak lehetnek, hogy a borjak leesnek az anyjuk hátáról, ami sok stresszt okoz mind az újszülötteknek, mind az anyáknak.


A jól viselkedő hím kísérő előnye


Bár a kísérők durvák lehetnek és komoly gondokat okozhatnak a nőstényeknek, a hím kíséret lehet előnyös is. Amennyiben a hím tisztelettudó és távolságot tart, jelenléte nemcsak az agresszív hímeket, hanem a ragadozókat is elriaszthatja. Az újszülött bálna az éhes ragadozók elsődleges célpontja. A gyilkos bálnák például gyakran vadásznak újszülött hosszúszárnyú bálnákra Hawaii és Mexikó környékén, de cápák is előszeretettel támadnak a gyámoltalan kis bálnákra. Ezért egy tiszteletteljes távolságot tartó hím jelenlétét a nőstények általában elviselik a vajúdás során és a szülés után.


Szülés egyedül?


Bár a kutatásokban leírt szülések esetében a legtöbbnél kísérők is jelen voltak, a tanulmány szerzői azt is megjegyezték, hogy egyes hosszúszárnyú nőstények egyedül szültek. A szerzők rámutattak, hogy talán csak azért lehetünk szemtanúi több kísérővel történő szülésnek, mert az esemény könnyebben észrevehető hajóról. Jelenleg nincs pontos információnk arról, hogy milyen arányban zajlik a szülés a hosszúszárnyú bálnáknál kísérővel és milyen arányban egyedül.


Érdekelnek a bálnák? Szeretnél egyet élőben is megnézni? Tarts velünk bálnales túráink egyikén a 2022-es nyári szezonban!


Források:

  • https://whalescientists.com/

  • Ransome et al., 2021. Observations of parturition in humpback whales (Megaptera novaeangliae) and occurrence of escorting and competitive behavior around birthing females. Marine Mammal Science, 2021(7). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mms.12864

---


Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el kimutatni virtuális támogatásod a bálnák ügyével kapcsolatban a cikk alatt lévő kis szív ikon megnyomásával. Köszönjük!367 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page