top of page
Search
  • Writer's pictureJudit

Cinque Terre - Az öt föld

Ha már a Ligur tengerpartra megy az ember, vétek kihagyni Cinque Terre mesés világát.A Cinque Terre (jelentése öt föld) a Ligur tenger partjának egyik legszebb és egyben legnehezebben megközelíthető része La Spezia városától északnyugatra, Porto Venere és Levanto települések között. Nevét a területén osztozó öt településről kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare.

A partvidék része Levanto és La Spezia egyes részeit is magába foglaló Cinque Terre Nemzeti Parknak. Ez Olaszország legkisebb nemzeti parkja, amely az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.


Aki a Ligur tengerre vetődik, ne hagyja ki semmiképpen ezt az öt kis ékszerdobozt, amely a sziklák oldalába épített színes kis házaival egyaránt hívogató akár a vonatsínek, akár a tenger felől közelítjük meg.

A vidék az ókor óta lakott, de gazdasága a 13. században indult fejlődésnek, amikor a Genovai Köztársaság része lett: ekkor létesítették a hatalmas olajfákkal és szőlővel beültetett teraszokat. A Genovával fenntartott szoros kereskedelmi kapcsolatnak köszönhetően lendületet kapott a mezőgazdaság, különösen a borászat, ami megalapozta a vidék hírnevét is.


1,609 views0 comments
bottom of page