Kérdéseid vannak?

© 2019-2020 Én a bálnákkal vagyok

Minden jog fenntartva.

  • White Facebook Icon
Iratkozz fel értesítőnkre!

Írj nekünk a hello@enabalnakkalvagyok.hu email címre,
2 munkanapon belül minden kérdésedre válaszolunk.

Ha ennél gyorsabb válaszokat szeretnél, írj nekünk üzenetet Facebook oldalunkon! :)

Olaszországi partnerünk a Golfo Paradiso

Én a bálnákkal vagyok - hello@enabalnakkalvagyok.hu - Budapest, Hungary

Megfigyelhető Cetfélék

A Pelagos Természetvédelmi Terület a cetfélék természetvédelmi övezete, a Földközi tenger részét képező Ligur tenger védett területe. Három ország: Franciaország, Monaco és Olaszország összefogásával jött létre 1999-ben. A természetvédelmi területről szóló megállapodás szerepel a Barcelonai Egyezmény különleges védelmi területeinek listáján, ezért az összes mediterrán ország elismeri.

A bálnák természetvédelmi területeként is ismert zóna 87.500 km2 vízfelszínre terjed ki, sajátos környezeti adottságokkal, amelyek lehetővé teszik a cetfélék számára kedvező tápláléklánc kialakulását.
 

A Pelagos területén mintegy ezer nagyobb (bálnák), és több tízezer kisebb cetfélével (delfinek) találkozhatunk, amelyek ezekben a vizekben találják meg a szükséges feltételeket mind a táplálkozáshoz, mind a reprodukcióhoz.

A cetfélék ilyen nagy számú előfordulása a Ligur tengeren elengedhetetlenné teszi ennek a speciális élőhelynek a körültekintő védelmét. A szabályozás kiterjed mindenre, ami veszélyeztetné ezt az "arany háromszög"-nek is nevezett ökoszisztémát: kereskedelmi hajóforgalom, halászat és az idegenforgalom, amelyek potenciálisan károsíthatják vagy zavarhatják ezeket a lenyűgöző tengeri emlősöket.

Bálnales túráink során mi is a Pelagos Természetvédelmi Terület vizein hajózunk, és a lenti 8 faj egyedeit figyeljük meg természetes közegükben, mindennapi tevékenységeik, életük zavarása nélkül.

Barázdás bálna

Balaenoptera Physalus

Hosszúság

Súly

Merülési idő

Merülési mélység

Életkor

Akár 90 év

5-20 perc

80 tonna

27 méter

355 méter

A barázdás bálna a második legnagyobb állat a világon, és az egyetlen, a Ligur-tengerben élő sziláscet, vagyis olyan cetféle, amelynek szilái vannak fogak helyett. A vízoszlop, amit kifúj, elérheti a 6 méteres magasságot, és hatalmas, karcsú testével rövid távolságok esetén képes akár 40 km/h sebességgel is úszni. A cetfélék között is egyedülálló: míg az állkapocs bal oldala sötét, a testtel megegyező színű, addig a jobb oldali állkapocs rész teljesen fehér. Ennek oka még nem tisztázott, talán az álcázást segíti a zsákmány megközelítésekor.

Ámbrás cet

Physeter macrocephalus

Hosszúság

Súly

Merülési idő

Merülési mélység

Életkor

Akár 70 év

40-120 perc

57 tonna

18 méter

2250 méter

Ez a fogascetféle a merülés világbajnoka. Nagy mélységbe azért merül, hogy kedvenc zsákmányára, az óriás tintahalra vadászhasson. Fogai 25 cm hosszúak, súlyuk egyenként akár
500 g  is lehet.

Jellegzetessége, hogy kilégzéskor 2-5 méteres párafelhőt lövell 45°-ban előre. Erről akkor is egyértelműen meghatározható, ha maga az állat nem is emelkedik ki eléggé a vízből. Közvetlenül a mélységbe merülés előtt kiemeli hatalmas, akár 4 méter szélességű farokúszóját.

Csíkos delfin

Stenella coeruleoalba

Hosszúság

Súly

Merülési idő

Merülési mélység

Életkor

Akár 57 év

5-10 perc

156 kg

2,5 méter

300 méter

A Ligur-tengerben előforduló cetfélék közül a leggyakoribb, egyedszáma nyáron akár a 25 000-et is elérheti. Huszas csoportokban él; csíkjain kívül gyors és akrobatikus úszásáról ismert. Gyakran látni a hajók körül, amint a hajó által vetett hullámokat kihasználva akár 7 méterre is kiugrik a vízből.

Az 1900-as évek előtt ritka volt a Földközi-tengeren. Elszaporodása egybeesett a közönséges delfin populációk csökkenésével.

Cuvier-féle csőrös cet

Ziphius cavirostris

Hosszúság

Súly

Merülési idő

Merülési mélység

Életkor

Akár 40 év

15-60 perc

3 tonna

7,5 méter

1500-1700 méter

Kevéssé ismert, de annál lenyűgözőbb cetfélék. Állandóan megtalálhatók a Ligur-tengerben, leginkább a tenger alatti kanyonok és völgyek közelében.

Az ámbrás cethez hasonlóan nagy mélységbe merül a tintahalakért, de mivel nincs foga, egészben szippantja be és nyeli le zsákmányát.  A hímeknek ugyan van két foga az állkapocs elülső részén, de ezeknek valószínűleg csak a párzásnál, a hímek egymás elleni harcában van elsősorban szerepe.

Hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin

Globicephala melas

Hosszúság

Súly

Merülési idő

Merülési mélység

Életkor

Akár 50 év

10 perc

2 tonna

7,6 méter

600 méter

Az orca közeli hozzátartozója csoportokban él, gyakran tucatnyi egyed alkotja. Teste mindenhol egységesen fekete, hasán azonban feltűnő, horgony alakú fehér folt található.

Nagy mélységű vizekben, csak nagyon messze a parttól látható, gyakran lassan, a csoporttal együtt úszva. Jellegzetes, lekerekített hátúszójáról a vízfelszínen is könnyen beazonosítható.

Risso delfin

Grampus griseus

Hosszúság

Súly

Merülési idő

Merülési mélység

Életkor

Akár 30 év

10-30 perc

500 kg

4,3 méter

300 méter

A legkönnyebben a testük jellegzetes színéről és mintázatáról ismerhetők fel. Születésükkor a borjak egyenletes szürke színűek, a fehér színű karcolások és hegek a kor előrehaladtával jelennek meg a testen. Viszonylag nagy méretük ellenére nagyon agilisak, gyakran "állnak fejen" a vízben. Ilyenkor testük kétharmada a víz alá merül, és csak testük egyharmada, a farokúszóval kandikál ki a vízből. Akár percekig is képesek így maradni.

Palackorrú delfin

Tursiops truncatus

Hosszúság

Súly

Merülési idő

Merülési mélység

Életkor

Akár 30 év

8 perc

650 kg

4 méter

600 méter

Egységes szürke színű delfin, a part menti vizekben él, ritkán ott is megtalálni, ahol a tenger mélysége meghaladja a 200 métert.

Étrendje nagymértékben változik az éppen aktuális zsákmánytól függően: kisebb halak, a tintahal, a polip, a rákfélék és más gerinctelen állatok is kedvelt csemegéi. Rendkívüli alkalmazkodóképessége, jó kommunikációs képessége és játékossága miatt delfináriumokban is tartják, ám ezekről egyre gyakrabban derül ki, hogy az állatokhoz méltatlan körülmények között.

Közönséges delfin

Delphinus delphis

Hosszúság

Súly

Merülési idő

Merülési mélység

Életkor

Akár 20 év

8 perc

136 kg

2,6 méter

250 méter

A liguriai delfinek közül talán a legkisebb egyedszámmal rendelkező faj, ezért viszonylag ritkán lehet őket megfigyelni.
Testükön egy sárga és egy szürke pigmentfolt van, amelyek részben átfedik egymást, a közös részen fekete színt adva. Erről a sokféle színről könnyen beazonosíthatók. Régebben nagyon gyakoriak volt a Ligur tengeren, napjainkban azonban inkább csak 1-2 egyedet látni, őket is egy csíkos delfin csoportban úszva. A közönséges delfinek a delfinek közül a leginkább akrobatikusak, egyben kiváló úszók. Úszási sebességük könnyen eléri akár a 65 km/h-t.