top of page

GYERE
BÁLNALESRE

ÉLD ÁT AZ ÉLMÉNYT 2024 NYARÁN

Szeretnéd végre megvalósítani az álmod, és élőben megfigyelni egy igazi bálnát? A legjobb helyen jársz!

Projektünk keretén belül ősztől tavaszig az előadásoké, gyerekprogramoké a főszerep, de ha nyár, akkor indul a bálnales szezon!

A Ligur tenger (a Földközi tenger beltengere, nagyjából Genova (IT) és Korzika (FR) között) több ezernyi cetfélével csalogat; köztük két nagytestű bálnával, az ámbráscettel és a barázdás bálnával.

Bálnales túráinkat a Pelagos Természetvédelmi Területen (Ligur tenger), egy, az olasz riviérán található kikötőből (Imperia) induló hajóval szervezzük. Első, 2019-es szezonunk nagy sikerrel zárult.
Közel 50 fiatalnak és idősnek, kicsinek és nagynak mutattuk meg, mennyi csodát tartogat a Földközi tengernek ez a része. A megszámlálhatatlan
közönséges és csíkos delfin csapatok mellett Cuvier-féle csőrös cetetbarázdás bálnákat és még egy kistermetű cápát is láttunk.

Az elképesztően sikeres első szezonunk után merész álmokat dédelgettünk a jövőről, de aztán 2020-ban jött a COVID, így a teljes szezonunk kimaradt...2021-ben azonban ha röviden is, de volt alkalmunk ismét tengerre szállni, és tovább szőni azokat a bizonyos álmokat. A kitartás meghozta az áttörést: 2022-ben egy rendkívül sikeres szezont zártunk közel 200 utazóval és rengeteg bálnával, illetve egyéb cetfélével. 

A sikersztori 2023-ban tovább folytatódott: nem csak a túrázók létszáma emelkedett újra, de ez volt az az a szezon, aminek a végén elmondhattuk magunkról, hogy 100%-osak voltunk, azaz minden túrán láttunk legalább 1 bálnát. És hogy ez az év ne csak erről legyen emlékezetes, július elején behúztuk még a "minden idők legsikeresebb túrája" strigulát is, amikor egyetlen túra alkalmával 20 bálnát is megcsodálhattunk!

A 2024-es szezon időpontjai jelenleg szervezés alatt vannak, de amint elérhetőek lesznek, mindenkit tájékoztatunk hírlevélben (feliratkozás itt, a weboldal alján!) és közösségi média oldalainkon is (Facebook és Instagram).
 

Várunk téged is szeretettel bálnales túráink egyikén 2024 nyarán, a festői olasz riviérán!

 • Mikor lesznek 2024-ben bálnales túrák?
  Bálnales túrákat jellemzően július és augusztus első felében vezetünk. A 2024-es szezon időpontjai még nem publikusak. Amint elérhetőek lesznek, megtalálod őket a Bálnales 2024 oldalunkon.
 • Mennyibe kerül a bálnales túra?
  A 2024-es nyári szezon feltételei még kialakítás alatt vannak. Kérjük, látogass vissza szeptember végén - október elején. Mindent megtalálsz majd a Bálnales 2024 menüpontban.
 • Van ideális időpont a bálnalesre?
  Nincs ilyen időpont. A nyár folyamán végig van esély arra, hogy bálnákat lássunk. Ezek a bálnák itt élnek a térségben, nem vándorolnak az északi és déli félteke között, mint más fajták (pl. a hosszúszárnyú bálna).
 • Van garancia arra, hogy bálnát látunk?
  Garancia a bálnákra sajnos nincs, nem rendelésre jönnek. Az izgalmak egy része tulajdonképpen ebből fakad, hiszen ők vannak otthon, a saját élőhelyükön, nekünk szó szerint "meg kell őket lesni", méghozzá úgy, hogy ne zavarjuk őket. Ebben profi segítséget kapunk a hajó kapitányától és a személyzetet alkotó tengerbiológus kutatóktól, akik azért vannak a hajón, hogy felkutassák nekünk a bálnákat. Bár a bálnákra nincs garancia, egy másik garanciát viszont nyújtunk. Ez arra vonatkozik, hogy ha semmilyen cetfélét (lásd a Cetek menüpont alatt) nem látunk, akkor a megváltott jegy további 1 évig érvényes egy újabb bálnalesre további fizetési kötelezettség nélkül.
 • Hogyan tudok jelentkezni?
  Bálnales túráinkra kizárólag a weboldalunkon keresztül tudsz jelentkezni, a fizetés is online zajlik. A 2024-es szezon időpontjai és feltételei még kialakítás alatt vannak, kérjük, látogass vissza szeptember végén-október elején a Bálnales 2024 oldalunkra, ott minden információt meg fogsz találni. :)
 • Nem jártam még bálnalesen. Hogyan zajlik, mire készüljek?
  Ne aggódj, nem vagy egyedül! A bálnales nem olyasmi, amire gyakran járnak az emberek... :) Ismerjük az érzést, és az ilyenkor automatikusan felmerülő kérdéseket, ezért azoknak, akik többet szeretnének tudni a bálnalesről és rólunk, havonta egyszer ONLINE TÁJÉKOZTATÓt szervezünk, amit Zoomon tartunk. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A pontos időpontot és a regisztrációs linket keresd Facebook oldalunkon: www.facebook.com/enabalnakkalvagyok Gyere el, hallgasd meg az előadásunkat, és kérdezz bátran, mindenre válaszolunk! Várunk szeretettel!
 • Hogyan jutok el Olaszországba? Az utazást is megszervezitek?
  Az utazás minden esetben EGYÉNILEG történik. Az utazás szervezésben annyit tudunk segíteni, hogy ajánlunk Neked szállásokat, repülőjegy lehetőségeket, utazási tippeket, látnivalókat, stb. amelyekkel könnyebbé teheted az utazásod megszervezését. Ezekről bővebben érdeklődj emailben itt: hello@enabalnakkalvagyok.hu vagy vegyél részt ONLINE TÁJÉKOZTATÓnknon, amelyet havonta egyszer, jellemzően csütörtökönként 18 órakor szoktunk szervezni, és minden, a bálnalessel és az utazással kapcsolatos kérdést megbeszélünk. Az aktuális időpontokat keresd Facebook oldalunkon!
 • A tavalyi szezon mennyire volt sikeres?
  Büszkén jelentjük, hogy a 2023-as szezonunk 100%-os sikerrel zárult, azaz minden túrán találkoztunk legalább 1 bálnával, de volt olyan túránk is, ahol 20 (!) bálna kísért bennünket a tengeren.
 • Mekkora és milyen hajóval utazunk?
  A hajókat olasz partnerünk, a Golfo Paradiso snc biztosítja. Mindegyik hajójuk ISM (International Safety Management Code) tanúsítvánnyal rendelkezik, amelyet a RINA (olasz tanúsító cég, további infó: rina.org) és az Olaszországi Parti Őrség ad ki, feljogosítva a társaságot arra, hogy 20 tengermérföldig (kb 40 km) eltávolodjon a parttól és bálnales túrákat szervezzen. A hajó 200 fő befogadására alkalmas. Járvány időszakban (pl. Covid-19) előfordulhat, hogy csak max. 100 fő szállhat fel, hogy kényelmesen tartani tudjuk a megfelelő távolságot.
 • Melyik kikötőből indul a hajó?
  Bálnalesre Imperia kikötőjéből indulunk (Porto Maurizio). Imperia Olaszországban, azon belül Liguria régióban található.
 • Lesz magyar nyelven beszélő kísérő a hajón?
  Igen, lesz. Továbbiakban a bálnales túra része egy magyar nyelvű, 30 perces előadás arról, hogy pontosan hol vagyunk, milyen állatokat van esélyünk látni, mit kell róluk dióhéjban tudni, hogyan tudjuk őket a legjobban megfigyelni. Erre az előadásra a hajó indulását követő időszakban kerül sor, amikor még a nyílt víz felé hajózunk, és nincs semmi látnivaló. A hajón lévő csoportvezető folyamatosan tájékoztatja a bálnales túra résztvevőit azzal kapcsolatban, hogy épp mi történik, mit láttunk, mi fog történni.
 • Van büfé vagy más étkezési lehetőség a hajón?
  A hajón van egy kis bár, ahol lehet snacket és hideg ásványvizet, palackozott/dobozos üdítőket, illetve kávét kapni néhány euróért. Mivel a túra elég hosszú, javasolni szoktuk, hogy készülj egy kis hideg élelemmel is (pl. szendvics, kis dobozban saláta, stb.) amelyet a hajón el tudsz fogyasztani.
 • A hajón a jegy ülőhelyre szól?
  Nem, nincs helyfoglalási lehetőség, érkezési sorrendben lehet a helyeket elfoglalni. Tapasztalataink szerint azonban a hajókon az ülőhelyek bőségesek, nem kell teltházra számítani, és emiatt esetleg a beszállásnál tülekedni, vagy előbb érkezni. Bőven jut hely (és jó hely is!) mindenkinek, a konkrét bálnales alatt pedig a legtöbben úgyis inkább állnak, azt ritkán szokták ülve nézni. :)
 • Az időjárás hogyan befolyásolja a túra indulását? Mikor derül ki, ha elmarad egy túra?
  A hajó indulása mindig az aznapi tenger viszonyoktól, időjárási körülményektől, előrejelzéstől függ. A kint tartózkodás alatt fontos, hogy elérhető legyél (email, telefon, sms), hogy értesíteni tudjunk, ha a hajó, amire foglaltál, esetleg nem indul, és hogy mikor jöhetsz helyette. Ha egy hajó nem indul, azt egy nappal a tervezett túra előtt jelezzük, de leghamarabb akkor, amikor a hajót üzemeltető társaság (Golfo Paradiso snc) jelzi ezt nekünk. A nyári hónapokban általában 2-3 napon belül van lehetőség felszállni egy másik hajóra, ha esetleg az első időpont lemondásra kerülne. Ezért javasoljuk, hogy a kint tartózkodásod időtartamát mindig úgy számold ki, hogy legyen benne legalább 3 lehetőség hajóra szállni, és az elsőre tervezd az utat. Így marad 2 tartalék időpontod, amiből rossz idő esetén is nagy valószínűséggel az egyik össze fog jönni.
 • Milyen felszereléssel érdemes készülni a túrára?
  Az időjárási viszonyoknak megfelelő ruházat kell. Ha nem tükörsima tengerre hajózunk ki, jól jön egy esőkabát vagy széldzseki is. A hajó tetején lévő üléseken és a nem fedett részeken ülve általában nagyon erős a napsugárzás, így napvédelem mindenképp ajánlott. Az út hosszúsága miatt mindenképp jól jön némi étel és ital is. Fényképezőgép hasznos, de egy jó okostelefonnal is nagyon jó képeket lehet csinálni. Akinek van, hozhat távcsövet is, úgy még izgalmasabb a keresés. :)
 • Hol tudom megnézni az utazási feltételeket?
  Itt: www.enabalnakkalvagyok.hu/utazasi-feltetelek

Ha neked az kényelmesebb, vagy nem találod a választ a kérdésedre, bátran írj nekünk üzenetet itt, vagy a Facebookon. Minden kérdésedre igyekszünk a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2 napon belül válaszolni!

bottom of page